Intrum Justitia’s European Consumer Payment Report: Één op vier Belgen komt met moeite rond

1 op vier Europeanen houdt geen geld over na het betalen van de maandelijkse rekeningen

1 op vier Europeanen houdt geen geld over na het betalen van de maandelijkse rekeningen Één op vier Belgen komt met moeite rond Intrum Justitia presenteert vandaag de resultaten van zijn European Consumer Payment Report 2013. De Belgische consument zit in slechte papieren: 25% van de Belgen heeft onvoldoende geld om een waardig bestaan te leiden en 23% houdt geen geld meer over na betaling van de maandelijkse facturen. Het onderzoeksrapport legt over heel Europa verontrustende signalen bloot. In de nasleep van de Eurocrisis worstelt nog een groot deel van de Europeanen met zijn persoonlijke financieën. Bevindingen Belgische studie: • Één op vier Belgen (25%) zegt met zijn inkomsten geen waardig bestaan te kunnen leven. • 23% van de Belgen houdt geen geld meer over na betaling van de maandelijkse rekeningen. • Één op drie Belgen (32%) kon in de afgelopen zes maanden al eens een factuur niet of niet tijdig betalen omwille van financiële redenen. • Negen op de tien Belgen (88%) leent nooit geld om onbetaalde facturen te betalen. • Belg ziet jobverlies, hoge energieprijzen en brandstofprijzen als dé hoofdoorzaken van financiële problemen.

Het onderzoek toont dat de meerderheid van de Belgen (76%) zijn financiële verantwoordelijkheden wil opnemen en zijn facturen op tijd betalen. Het huidig economisch klimaat maakt dit zeer moeilijk. Meer nog: 32% van de Belgische consumenten kon in de afgelopen zes maanden niet al zijn rekeningen tijdig betalen. 23% houdt geen geld meer over te houden na betalen van de maandelijkse rekeningen.

 

De Europese trend is duidelijk: een ontzettend hoog aantal respondenten heeft het moeilijk om elke maand rond te komen. Als Europese trend ziet Intrum Justitia dat 27% onvoldoende geld heeft om een waardig bestaan te leiden. In Estland, Griekenland en Hongarije overstijgt dit cijfer zelfs 40 %.

 

“Mensen willen hun zaken graag correct aanpakken, maar de financiële situatie in Europa maakt het voor veel consumenten erg moeilijk. De vooruitzichten zijn ook erg somber. Ik ben er van overtuigd dat deze situatie opgelost kan worden door goede wetten en regelgeving in combinatie met een goede en respectvolle aanpak voor mensen met schulden,” zegt Guy Colpaert, managing Director van Intrum Justitia België.

 

Meer dan 10.000 respondenten in 21 landen namen deel aan het onderzoek dat een verontrustend beeld toont van de toestand van de persoonlijke financiën in Europa. De oorzaken achter de financiële moeilijkheden bij Europese consumenten zijn zeer verschillend. De Belg houdt er een zeer sombere kijk op na. Één op vier is er van overtuigd dat meer dan de helft van zijn landgenoten niet in staat is de rekeningen op tijd te betalen. De Belg ziet het toenemende jobverlies (78%), de hoge energieprijzen (81%) en brandstofprijzen (73%) als dé hoofdoorzaken van financiële problemen.

 

Uit het onderzoek blijkt verder dat er een gelijkaardige trend is bij de consumenten in de Noord-Europese en de Duitstalige landen (Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland). Zij vinden dat ze er financieel beter voor staan dan de consumenten in de andere Europese lidstaten. Hier is overconsumptie één van de hoofdoorzaken voor financiële moeilijkheden. Er wordt vaker beroep gedaan op krediet op korte termijn in de Noord-Europese landen, voornamelijk in Scandinavië. De bewoners van Zuid- en Oost-Europa (Italië, Spanje, Griekenland, Portugal, Hongarije, Polen, Estland, Tsjechië, Slovakije) zien de hoge werkloosheidscijfers en beschikbare liquiditeiten als de bron van hun financiële moeilijkhden.

 

Belgen proberen de budgettaire kloof van onbetaalde facturen meestal zelf te dichten. Negen op de tien Belgen (88%) leent nooit geld om onbetaalde facturen te betalen. Als er toch geld geleend wordt, vertrouwt de Belg op familie (5%) of zijn vaste financiële instelling (4%). De hypotheek en huurlasten krijgen bij de Belgen de hoogste prioriteit en worden het snelst betaald. De Europese trend ligt een flink stuk hoger. Één op vijf Europese consumenten (19%) leende de afgelopen zes maanden al geld om zijn rekeningen te betalen. In dit geval wordt er het meest van familie (49%), vrienden (23%) en de bank (21%) geleend.

 

“Ons onderzoeksrapport toont aan dat er nood is aan een oplossing voor de cash flow problemen van consumenten. Er moeten concrete oplossingen genomen worden die er voor zorgen dat de consument op het einde van de maand meer geld overhoudt. Het voorstel om de BTW op energie te verlagen is bijvoorbeeld een initiatief dat op korte termijn succes zal oogsten. Er is nood aan meerdere oplossingen die enerzijds risico en verlies voor bedrijven inperken en anderzijds meer jobs en welvaart met zich meebrengen,” zegt Guy Colpaert.

 

Financieel advies voor de Consument

1. Bepaal je uitgaven binnen je budget. Probeer huishouduitgaven elke maand op te lijsten zodat je geen geld uitgeeft dat je niet hebt.

2. Denk twee keer voor een aankoop: heb je het echt nodig?

3. Zet geld opzij voor rekeningen waarvan je weet dat ze er in de nabije toekomst aankomen. Dit is handig voor rekeningen zoals de autoverzekering als belastingen.

4. Onderteken nooit een contract zonder dat je alle voorwaarden leest en begrijpt (de kleine lettertjes zijn vaak erg saai, maar het is belangrijk dat je weet wat er van je verwacht wordt)

5. Vermijd extra kosten door steeds je rekeningen tijdig te betalen. De beste manier om incassobedrijven te vermijden is door steeds je betalingen op te volgen.

6. Als je een factuur niet tijdig kan betalen, aarzel dan niet om dit te communiceren. Je kan waarschijnlijk een geschikte terugbetalingsformule regelen die je wat respijt geeft.

7. Als je niet in staat bent om je schulden af te betalen, is het mogelijk dat je door een incassobureau wordt gecontacteerd. Reageer in dat geval zo snel mogelijk om problemen op lange termijn te vermijden en samen een oplossing voor jouw situatie uit te werken.

8. Door te blijven communiceren en te zoeken naar oplossing kan je een uitweg uit je schuldenberg vinden.

9. Heb je een afbetalingsplan, hou je dan aan de afspraken. Is dit niet mogelijk, breng het incassobureau dan meteen op de hoogte. Een gerenommeerd kantoor zoals wij streeft er naar je uit de schulden te helpen.

10. Probeer je geldproblemen niet te negeren en vraag zo snel mogelijk advies en werk naar een oplossing voor je economische situatie toe.

 

Over het European Consumer Payment Report

Het eerste European Consumer Payment Report werd in 2013 gelanceerd. Als ‘katalysator voor een gezonde economie’ vinden we het nodig om de vinger aan de pols te houden bij meer dan 10.000 consumenten in Europa. Ons doel is de drijfveren van consumentengedrag inzake betalen voor producten en diensten beter te begrijpen. De data in het European Consumer Payment Report is gebaseerd op een extern online onderzoek dat door onderzoeksbureau Trendbox uitgevoerd wordt.

 

Over Intrum Justitia

Intrum Justitia is de grootste speler in de markt voor facturatie, betalingsverwerking, invordering en risicomanagement in het “order to cash” proces. Onze oplossingen gaan zowel over financiering als over het geheel of gedeeltelijk uitvoeren van het proces (uit eigen naam of in naam van de opdrachtgever).  Daarnaast zorgen onze online oplossingen voor facturatie en betaling (Intrum Payment Services) bij onze opdrachtgevers voor een verregaande automatisering en digitalisering. Onze opdrachtgevers zijn voornamelijk KMO’s en grote ondernemingen uit verschillende sectoren zoals de zorg, de nutsvoorzieningen, verzekeraars, banken, ecommerce, industriële producenten, overheden en telecombedrijven. In België heeft Intrum Justitia een marktaandeel van 25% met 125 medewerkers. 

 

De Intrum Justitia Groep, opgericht in 1923, is Europees marktleider op het gebied van Credit Management Services. Naast een totaalpakket aan credit management tools die de cash flow en rentabiliteit van een bedrijf op lange termijn positief beïnvloeden, biedt het bedrijf innovatieve en hoogwaardige oplossingen voor het innen van vorderingen op consumenten en bedrijven in binnen- en buitenland. De Intrum Justitia Groep heeft meer dan 90.000 opdrachtgevers en ruim 3.500 medewerkers in 20 landen en is genoteerd aan de Nasdaq OMX Stockholm sinds 2002. De geconsolideerde inkomsten bedroegen in 2012 SEK 4,1 miljard. Ga voor meer informatie naar www.intrum.com

2013_11_B2C-Release_FINAL_NL.pdf

PDF - 41 Kb

Erik Lenaers

MindShake PR

Over Intrum Justitia België

Intrum Justitia België is de grootste speler in de markt voor facturatie, betalingsverwerking, invordering en risicomanagement in de order-to-cash keten. Onze oplossingen gaan zowel over het uitvoeren van het proces (uit eigen naam of in naam van de opdrachtgever), als over financierings- en verzekeringsoplossingen. Onze opdrachtgevers zijn voornamelijk KMO’s en grote ondernemingen uit verschillende sectoren zoals de zorg, de nutsvoorzieningen, verzekeraars, banken, ecommerce, industriële producenten, overheden en telecombedrijven. In België heeft Intrum Justitia een marktaandeel van 25% met 125 medewerkers. 

 

De Intrum Justitia Groep, opgericht in 1923, is Europees marktleider op het gebied van Credit Management Services. Naast een totaalpakket aan credit management tools die de cash flow en rentabiliteit van een bedrijf op lange termijn positief beïnvloeden, biedt het bedrijf innovatieve en hoogwaardige oplossingen voor het innen van vorderingen op consumenten en bedrijven in binnen- en buitenland. De Intrum Justitia Groep heeft meer dan 90.000 opdrachtgevers en ruim 3.500 medewerkers in 20 landen en is genoteerd aan de Nasdaq OMX Stockholm sinds 2002. De geconsolideerde inkomsten bedroegen in 2012 SEK 4,1 miljard. Ga voor meer informatie naar www.intrum.com