European Payment Index 2013: Europese bedrijven geconfronteerd met 350 miljard euro economisch verlies door afgeschreven facturen

European Payment Index 2013:
 
Europese bedrijven geconfronteerd met 350 miljard euro economisch verlies door afgeschreven facturen
 
Ook in België zijn afgeschreven vorderingen opnieuw gestegen: 2,8% van de omzet gaat verloren. Kost voor Belgische bedrijven loopt nu op tot 9,2 miljard euro
 
De European Payment Index (EPI 2013) is het jaarlijks onderzoek van Intrum Justitia. Deze enquête onderzocht voor de 9e keer het betalingsverkeer, -risico’s en ondernemersvertrouwen bij ongeveer 10.000 ondernemingen in 31 Europese landen.
 
Conclusies Europa: Hoogste niveau van oninbare vorderingen ooit, vooruitzichten blijven somber
 
  • Meer dan de helft van de bevraagde Europese landen ziet verhoogde betalingsrisico’s. Bijna een derde van de Europese landen hebben een alarmerend hoog risicoprofiel.
 
  • Het niveau van vorderingen dat werd afgeschreven ten gevolge van wanbetaling steeg met 7%. Dit komt neer op 3,0% van alle openstaande vorderingen bij Europese bedrijven. In totaal werd er voor 350 miljard euro vorderingen afgeschreven.
     
  • Slechts vier van de 31 bevraagde landen ziet de oninbare vorderingen dalen – Denemarken, Finland, Ijsland en Zweden. Duitsland ziet geen toename in de afgeschreven vorderingen maar het betalingsrisico zoals Duitse bedrijven dit percipiëren stijgt uitermate snel.  
     
  • In het Verenigd Koninkrijk blijft het aantal afgeschreven invorderingen, ondanks het reeds hoge aantal van vorig jaar, verder stijgen. In Frankrijk blijft de perceptie van toekomstig risico hoog.
     
  • De Zuid- en Oost-Europese landen worstelen met lange betalingstermijnen, hoog betalingsverzuim en een groot pessimisme ten opzichte van hun mogelijkheden om de huidige malaise te overstijgen.
 
  • Bedrijven voelen de impact van de recessie steeds vaker in hun verkoopscijfers, liquiditeit, groeivermogen en innovatiepotentieel.
Conclusies België:
  • Belgische ondernemingen zien het aandeel afgeschreven vorderingen stijgen van 2,7% (in 2012)  naar 2,8% van de totale omzet in 2013. Deze  oninbare vorderingen staan voor een economisch verlies van 9,2 miljard euro. Vooral de KMO’s zijn de meest kwetsbare groep.
     
  • Bevraagde Belgische ondernemingen zien het aantal dagen betalingsvertraging dalen dankzij een sterkere focus op hun credit management. Meer dan 1 op 3 (36%) van de bevraagde ondernemingen geeft aan als eerste redmiddel actief achter hun onbetaalde facturen te gaan. De verbetering van het betalingsgedrag doet zich voor bij zowel de  consumenten, bedrijven als overheden.
     
  • In tegenstelling tot de Europese trend geven Belgische bedrijven de hoogste prioriteit aan het tijdig betalen van hun belangrijkste leveranciers. De overheid volgt in België op de tweede plaats (tijdig betalen van de overheid krijgt doorgaans in heel Europa de hoogste prioriteit).

Het wordt steeds vaker aangetoond dat de Europese economieën aan verschillende snelheden draaien: een klein aantal landen neemt het voortouw en het merendeel van de lidstaten hinkt achterop. Dit wordt nog eens bevestigd door de betalings- en kredietstatistieken die Intrum Justitia voorstelt in zijn negende EPI onderzoek (European Payment Index). Voor dit onderzoek werden bijna 10.000 bedrijven bevraagd over hun betalingsgedrag. Slechts vier van de 31 bevraagde landen – de Scandinavische landen – zien hun oninbare vorderingen dalen.

 

In Griekenland bereikt de EPI risk index een extreme score van 195 op 200. Finland toont de laagste risicoscore met 125. (De index geeft een score weer tussen 100-200, de volledige lijst is terug te vinden als bijlage van dit persbericht.)

 

“Het Noorden houdt stand, maar het wordt steeds duidelijker dat Europa van Duitsland afhangt. De sterke stijging van toekomstig risico dat men toeschrijft aan de Duitse bedrijven is ronduit alarmerend en zou bovenaan de prioriteitenlijst van alle Europese politici moeten staan. De kans dat de economische situatie in Europa verder verslechtert, is zeer waarschijnlijk,” zegt Lars Wollung, President en CEO van Intrum Justitia.


Het aantal consumenten, bedrijven en overheden dat niet in staat is om zijn facturen (tijdig) te betalen, nam het afgelopen jaar toe: 3,0% (tegenover 2,8% vorig jaar) van alle openstaande vorderingen worden afgeschreven als economisch verlies. Dit vertegenwoordigt een stijging van 7% van de afgeschreven schuld in de bevraagde landen – goed voor een totaal van 350 miljard euro.  Wanneer we de landen apart bekijken, zien we dat de situatie het ergst is in Griekenland (9,9%), Bulgarije (7,0%), Roemenië (6,1%) en Slovenië (5,7%).

 

De grotere Europese economieën tonen een zeer divers resultaat. Het Verenigd Koninkrijk en Polen kenden reeds hoge niveaus van economisch verlies en zien deze steeds verder toenemen. Spanje en Italië hebben zeer hoge betalingsachterstanden en een zeer lange betalingstermijn (aantal dagen tot betaling). Ondanks de betere cijfers wordt Frankrijk nog steeds als erg wankel beschouwd gezien een groot aandeel van de Franse bedrijven in de komende 12 maanden het debiteurenrisico ziet toenemen.

 

Er zijn ook positieve tekenen: het bewustzijn over het gevaar van betalingsverzuim bij ondernemingen is toegenomen. Het aantal dagen dat voorbijgaat voor een bedrijf betaald wordt, is voor het tweede jaar op rij afgenomen. Het onderzoek stelt ook vast dat er een sterke ontevredenheid is ten aanzien van de overheden. Die worden verweten dat ze onvoldoende inspanningen doen om bedrijven tegen laattijdige betalingen te beschermen. Zo’n 70% van de respondenten geeft aan dat ze niet overtuigd zijn dat hun overheid de nodige stappen onderneemt om de situatie aan te pakken.
 

Ondanks de invoering van de Late Payment Directive doorheen de hele EU zijn laattijdige betalingen nog steeds een belangrijke bedreiging voor de groei en het voortbestaan van Europese ondernemingen. Het EPI onderzoek onthult dat van de 9.800 deelnemende bedrijven 61% verkopen mist  als gevolg van onbetaalde facturen. 57% van de bevraagde bedrijven zegt dat hun liquiditeit onder druk staat door de economische situatie. Tenslotte blijkt uit het onderzoek dat 48% van de respondenten minder kan investeren in innovatie ten gevolge van een meer beperkte financiële situatie.

 

“Indien deze neerwaartse spiraal zich verderzet, krijgen we binnenkort een situatie waarin bedrijven niet meer in staat zijn te groeien, innovatie belemmerd wordt en het voortbestaan van bedrijven bedreigd wordt. Alle betrokken stakeholders, bedrijven en overheden moeten alles inzetten om het tij te keren. De stabiliteit en welvaart op lange-termijn van de Europese landen is afhankelijk van een tijdige betaling van zijn ondernemingen,” concludeert Lars Wollung.

 

En in België?

Het economisch verlies van de Belgische ondernemingen door oninbare vorderingen blijft ook in 2013 stijgen. In 2012 noteerde de EPI nog een economisch verlies door oninbare vorderingen van 2,7% van de totale omzet. In 2013 stijgt dit aandeel tot 2,8% van de totale omzet – goed voor een verloren omzet van 9,2 miljard euro.  

 

Er zijn ook positieve tekenen in de Belgische markt op te merken: de betalingsvertraging daalt over de hele lijn: voor consumenten (B2C) daalt deze van 16 dagen in 2012 naar 14 dagen in 2013 en van 19 dagen in 2012 naar 18 dagen voor bedrijven (B2B). De overheid blijft de traagste betaler met 24 dagen vertraging (gemiddeld 28 dagen vertraging in 2012). Deze daling is zeker te wijten aan een verhoogde waakzaamheid en focus van Belgische bedrijven op hun credit management activiteiten. Dit komt onder andere tot uiting doordat bedrijven actiever achter hun openstaande facturen aan gaan. Meer dan een derde van de bevraagde bedrijven (36%) vermeldt dit als de voornaamste oplossing om verminderde liquiditeit te bestrijden.

 

Vooral inzake overheidsbetalingen zien wij dat de aanhoudende inspanningen van de diverse overheden resulteren in deze aanzienlijke verbetering van de betalingsvertraging (-14,3%). Nochtans blijft België internationaal achteraan in het Europese peleton hangen (EPI rapport p. 9). Er is zeker nog ruimte voor verbetering.
 

Anderzijds ziet Intrum Justitia dat de Belgische bedrijven andere prioriteiten stellen in vergelijking met het Europees gemiddelde wanneer het gaat over wiens facturen ze als eerste betalen. In België verkiezen de bedrijven meer prioriteit te geven aan het tijdig betalen van hun belangrijkste leverancier. De overheid volgt op de tweede plaats. Uit het Europees gemiddelde blijkt dat het tijdig betalen van de overheid de hoogste prioriteit geniet.

 

“In België zien we twee opmerkelijke tendenzen inzake outsourcing van credit management opduiken,” zegt Guy Colpaert, managing Director van Intrum Justitia België. “Uit de EPI blijkt dat er een duidelijke link is tussen hoe snel bedrijven hun credit management activiteiten uitbesteden en de  risicoscore van hun land. Landen die sneller reageren op openstaande facturen, behalen een lagere risicoscore. In België zien we enerzijds dat een aantal ondernemingen er een prioriteit van maakt om snel achter openstaande facturen te gaan. Tegelijk blijken Belgische bedrijven door de economische crisis ook zelf soms werknemers beschikbaar te hebben die tijd kunnen besteden aan het strikter opvolgen van de betalingen. De crisis werkt dus in beide richtingen wanneer het over het uitbestedingsniveau in onze sector gaat.”

 

Uit de EPI blijkt dat de crisis zich ook in België sterk laat voelen. Door de impact van de oninbare vorderingen op de omzet zien in 2013 nog meer bedrijven hun investeringen in innovatie dalen. 38% van de respondenten (ten opzichte van 34% in 2012) geeft aan dat hun investeringen beperkt worden of zelfs helemaal stopgezet worden. Eveneens daalt in 2013 het vertrouwen in de banken: 47% van de respondenten (t.o.v. 44% in 2012) geeft aan minder vertrouwen te hebben in de kredietverstrekking van onze financiële instellingen. Belgische bedrijven zijn ook steeds meer ontevreden met de inspanningen van de overheid om wanbetaling te bestrijden. 2 op 3 respondenten (65%) geeft aan ontevreden te zijn over de inspanningen van de Belgische overheid. In 2012 was nog 57% van de respondenten ontevreden over de inspanningen van de overheid.

 

Hoe kunt u uw bedrijf een duwtje in de rug geven?

 

1. Creëer en implementeer een goed onderbouwd kredietbeleid om uw risico’s te beheren en uw inkomsten te verhogen.

2. Volg elke stap in uw kredietbeheerproces nauwkeurig op.

3. Identificeer steeds de klant met wie u zaken doet.

4. Maak duidelijke afspraken met uw klant over de zakelijke voorwaarden.

5. Zorg dat de verkoop-, marketing- en financiële afdelingen samenwerken in het voorkomen van wanbetalingen.

6. Controleer geregeld de klantenadressen.

7. Houd de economische en sectorinformatie in het oog, evenals de solventie van uw belangrijkste klanten.

8. Verminder verlies van klanten en verstevig uw klantenrelatie door uw kredietproces aan te passen aan betalingsgedrag en betalingsrisico van de klant.

9. Stuur snel herinneringen en reken eventueel een interest voor achterstallige betalingen aan.

10. Streef in uw klantenstructuur altijd naar uitbreiding en evenwicht.

11. Wacht nooit! Onderneem altijd onmiddellijk actie om betaald te worden.

 

Klik hier om het volledige rapport, met gedetailleerde statistieken en videocommentaren van de CEO, te raadplegen >>

Om het volledige rapport aan te vragen, kan je terecht op onze website www.intrum.com

 

Over Intrum Justitia

Intrum Justitia België is de grootste speler in de markt voor facturatie, betalingsverwerking, invordering en risicomanagement in de order-to-cash keten. Onze oplossingen gaan zowel over het uitvoeren van het proces (uit eigen naam of in naam van de opdrachtgever), als over financierings- en verzekeringsoplossingen. Onze opdrachtgevers zijn voornamelijk KMO’s en grote ondernemingen uit verschillende sectoren zoals de zorg, de nutsvoorzieningen, verzekeraars, banken, ecommerce, industriële producenten, overheden en telecombedrijven. In België heeft Intrum Justitia een marktaandeel van 25% met 125 medewerkers. 

 

De Intrum Justitia Groep, opgericht in 1923, is Europees marktleider op het gebied van Credit Management Services. Naast een totaalpakket aan credit management tools die de cash flow en rentabiliteit van een bedrijf op lange termijn positief beïnvloeden, biedt het bedrijf innovatieve en hoogwaardige oplossingen voor het innen van vorderingen op consumenten en bedrijven in binnen- en buitenland. De Intrum Justitia Groep heeft meer dan 90.000 opdrachtgevers en ruim 3.500 medewerkers in 20 landen en is genoteerd aan de Nasdaq OMX Stockholm sinds 2002. De geconsolideerde inkomsten bedroegen in 2012 SEK 4,1 miljard. Ga voor meer informatie naar www.intrum.com

 

Over de European Payment Index

Dit onderzoek werd gelijktijdig uitgevoerd in schriftelijke vorm in 31 landen, tussen januari en maart 2013 en telde ongeveer 10.000 respondenten. Dit is het negende jaar dat Intrum Justitia de enquête houdt.

 

De vragenlijst werd vertaald in de verschillende landstalen. Het versturen en inzamelen van de vragenlijsten gebeurde in de verschillende deelnemende landen. De analyse van de resultaten werd centraal uitgevoerd, volgens vooraf vastgelegde richtlijnen. Alle informatie werd geverifieerd en onzekerheden werden uit de evaluatie verwijderd. Alle anoniem ingevulde vragenlijsten werden niet in de evaluatie opgenomen. Bedrijven in Engeland, Wales, Schotland en Ierland werden bevraagd door een gespecialiseerd bedrijf (BING Research). Bulgarije, Slovenië en Roemenië werden door de landen onderzocht en extra gecontroleerd aan de hand van een afzonderlijke online enquête door een gespecialiseerd bedrijf (BING Research).

Belgie_vlaams_index-2013_V4.pdf

PDF - 2.2 Mb

EPI_Belgi_persbericht_final_NL.pdf

PDF - 49 Kb

Erik Lenaers

MindShake PR

Over Intrum Justitia België

Intrum Justitia België is de grootste speler in de markt voor facturatie, betalingsverwerking, invordering en risicomanagement in de order-to-cash keten. Onze oplossingen gaan zowel over het uitvoeren van het proces (uit eigen naam of in naam van de opdrachtgever), als over financierings- en verzekeringsoplossingen. Onze opdrachtgevers zijn voornamelijk KMO’s en grote ondernemingen uit verschillende sectoren zoals de zorg, de nutsvoorzieningen, verzekeraars, banken, ecommerce, industriële producenten, overheden en telecombedrijven. In België heeft Intrum Justitia een marktaandeel van 25% met 125 medewerkers. 

 

De Intrum Justitia Groep, opgericht in 1923, is Europees marktleider op het gebied van Credit Management Services. Naast een totaalpakket aan credit management tools die de cash flow en rentabiliteit van een bedrijf op lange termijn positief beïnvloeden, biedt het bedrijf innovatieve en hoogwaardige oplossingen voor het innen van vorderingen op consumenten en bedrijven in binnen- en buitenland. De Intrum Justitia Groep heeft meer dan 90.000 opdrachtgevers en ruim 3.500 medewerkers in 20 landen en is genoteerd aan de Nasdaq OMX Stockholm sinds 2002. De geconsolideerde inkomsten bedroegen in 2012 SEK 4,1 miljard. Ga voor meer informatie naar www.intrum.com